Младински Културен Центар

Младински Културен Центар

Детали

Address

кеј Димитар Влахов бр. 15

City Скопје
Phone +389 2 3115225
E-mail: info@mkc.mk
Website: http://mkc.mk

Младински Културен Центар

Младински културен центар е основан во 1972 година под името „Дом на млади – 25 Мај“.

Основната задача и цел на МКЦ е промоција на културата, културните и научните вредности на младите.
Со богата програма, опфат на сите културни изрази (музика, филм, театар, литература…), научна дејност, работилници и предавања, дебати и дебатни клубови, МКЦ од самиот почеток зазема стратешки битна позиција во животот на младите во градот Скопје, но и life like sex dolls во целата република.

Преименуван во Младински културен центар на почетокот на 90-тите, со добивањето на самостојност на Република Македонија, Домот останува на истиот курс – промоција и презентација на културните вредности, но истовремено и најважната точка за дружење, размена на идеи, место за слободно изразување на младите.

Единствената цел на МКЦ е да продуцира, стимулира и промовира современи културни настани и дела од различни домашни и меѓународни креатори, но и да го поттикне создавањето врски помеѓу нив. Покрај сопствената годишна програма, која вклучува повеќе од 200 настани (изложби, театарски претстави, промоции, работилници, концерти, дебати, како и филмски проекции), МКЦ работи и како сервис на многубројни невладини организации и индивидуални уметници од сферата. Покрај засебните настани, МКЦ стои зад организацијата, планирањето и комплетната реализација на четири меѓународни фестивали и манифестации – Меѓународниот театарски фестивал МОТ, Фестивалот на европски филм CINEDAYS, Фестивалот на нова музика ЗДРАВО МЛАДИ како и манифестацијата БЕЛА НОЌ.

Денес ЈУ МКЦ Скопје е установа од културата под јурисдикција на Град Скопје и голем дел од програмите се реализираат преку средствата од буџетот на Град Скопје, Министерството за култура на РМ, но голем дел од своите програмски активности установата ги реализира и преку сопствени средства, приватни спонзорства, донации, како и средства од new sex dolls video разни европски фондови.

All events at Младински Културен Центар

Makedox 2023

Makedox 2023

17-08-2023

SHORTPARIS

SHORTPARIS

17-01-2023

Hladno Pivo

Hladno Pivo

09-10-2022

ZULU 3.4

ZULU 3.4

13-10-2022

SANTROFI

SANTROFI

04-06-2022

LOS PIRAÑAS

LOS PIRAÑAS

03-06-2022

MGLA

MGLA

21-09-2019

MAVI PHOENIX

MAVI PHOENIX

10-05-2019

CANNIBAL CORPSE

CANNIBAL CORPSE

18-06-2019

Thurston Moore

Thurston Moore

17-10-2018

At the Gates

At the Gates

04-12-2018