BASSEKOU KOUYATÉ & NGONI BA (MALI)

OFFEST 2019, , Младински Културен Центар, Скопје

20:00

04 Jun

BASSEKOU KOUYATÉ & NGONI BA (MALI)

Event details

Date (start) 04-06-2019
Festival OFFEST 2019
City Скопје
Time (start) 20:00

Event map

BASSEKOU KOUYATÉ & NGONI BA (MALI)

BASSEKOU KOUYATE & NGONI BA
Bassekou Kouyate – lead ngoni
Amy Sacko – lead vocal
Mamadou Kouyate – ngoni bass
Mahamadou Tounkara – yabara, tama
Moctar Kouyate – calebasse

www.bassekou.com

Басеку Кујате е вистински мајстор и амбасадор на инструментот нгони, древна, традиционална
лејта од Западна Африка. Во рацете на Басеку, овој навидум ограничен инструмент напредна
толку многу што успеа да постигне поширок мелодиски опсег и прилагодливост, опфаќајќи ги
западните стилови како џез, блуз и рокенрол, што го зацврсти неговиот статус на основач на
електричниот нгони, виртуоз и визионер. Поместувајќи ги границите на возможното кога е овој
инструмент во прашање, Басеку отиде дури и подалеку во својата револуционерност, формирајќи
го првиот нгони бенд, Ngoni ba, составен исклучиво од нгони инструменти со различна големина и
тонален опсег.

Tickets

  • Стандарден билет

    Buy tickets

    04-06-2019 Price: 400ден.