MATS GUSTAFSSON / LINDA MAY HAN OH

Национална Oпера и Балет, Скопје

20:00

20 Oct

MATS GUSTAFSSON / LINDA MAY HAN OH

Event details

Date (start) 20-10-2021
City Скопје
Time (start) 20:00

Event map

MATS GUSTAFSSON / LINDA MAY HAN OH

MATS GUSTAFSSON

саксофони (бас, баритон, тенор, алт и сопран), флејта, француски флагеол, кларинет

Матс Густафсон е шведски саксофонист, импровизатор, композитор и херој на скандинавската фри-џез сцена. Неговите богати свиречки техники се подеднакво вкоренети во фри-џез традициите и во европската микротонална школа. Неговите стотици албуми – како лидер на бендови (Gush, Fire!, Fire Orchestra, Swedish Azz, The Thing), или неговите многубројни соработки – откриваат енциклопедиско познавање на џезот, блузот, авангардната класика, фолк, па дури и популарната музика, но и кураторска дарба за концепт, додека внимателниот сенс за особеностите на неговите музички партнери му донесе драгоцена репутација на исклучително баран и посакуван соработник.

 

LINDA MAY HAN OH

Linda May Han Oh – акустичен и електричен контрабас

Fabian Almazan – пијано

Ben Wendel – саксофон

Eric Doob – тапани

Линда Меј Хан О е реномирана басистка и композиторка од Њујорк која има настапувано и снимано со џез музичари како Пет Метини, Кени Барон, Џо Ловано, Дејв Даглас, Тери Лин Керингтон, Стив Вилсон, Џери Ален, Виџеј Ајер и други. Родена е во Малезија, а израсната во Перт, Австралија, кадешто го изучува контрабасот и соло транскрипциите на Дејв Холанд.

Tickets