LINA_RAÜL REFREE

Национална Oпера и Балет, Скопје

20:00

09 Nov

LINA_RAÜL REFREE

Event details

Date (start) 09-11-2021
City Скопје
Time (start) 20:00

Event map

LINA_RAÜL REFREE

Lina – вокал, синтисајзери

Raül Refree – пијано, синтисајзери

Извонредно моќна, возбудлива и оригинална музичка врска меѓу двајца неверојатни музичари. Raül Refree, еден од најиновативните европски продуценти во последната деценија (Rosália, Silvia Perez Cruz, Sonic Youth’s Lee Ranaldo итн.), бил длабоко импресиониран од гласот на Lina, кога ја слушнал како пее во култниот Clube de Fado во Лисабон. Lina, пак, истакната фадо пејачка со класично образование, два албума за Sony Music и експерт за Amália Rodrigues, направила избор од некои од класиците на фадо дивата и тие веднаш започнале да работат во студио на нивниот заеднички проект. Raül создава сосема нова звучна подлога за нејзините фасцинантни интерпретации на класичниот репертоар на големата кралица на фадото, со брилијантни аранжмани, комплетно нов, неиспробан пристап и уникатен електронски поглед кон фадото, истакнувајќи ја нејзината универзална димензија.

Tickets