ФОЛКЛОРНО-КЛАСИЧНА СИМБИОЗА

Национална Oпера и Балет, Скопје

20:00

27 Sep

ФОЛКЛОРНО-КЛАСИЧНА СИМБИОЗА

Event details

Date (start) 27-09-2023
City Скопје
Time (start) 20:00

Event map

ФОЛКЛОРНО-КЛАСИЧНА СИМБИОЗА

Заеднички музичко-сценски спектакл на ТАНЕЦ и НАЦИОНАЛНА ОПЕРА И БАЛЕТ

За прв пат во историјата овие две национални установи, со повеќе од 130 учесници на сцена,
ќе прозвучат заедно во симфонизираните антологиоски кореографии на ТАНЕЦ, „Осоговка„,
„Малешевка“, „Жетварка“, „Пиринско пролетно цвеќе“ и „Водарки“, како и во многу други
македонски орски и вокални мелодии, обмислени во ново раскошно руво.
Настапува оркестарот, хорот и играорниот кор на НУ Танец, заедно со оркестарот и хорот на НУ
Национална опера и балет. Концерт-мајстор е Верица Ламбевска, хор-мајстор е Ѓурѓица
Дашиќ, а концертот е под диригентската палка на маестра Бисера Чадловска. Оркестрациите
специјално за овој проект ги направи Дарко Илиевски.

ПРОГРАМА:

ОСОГОВКА

ВОДАРКИ

КАРАВЛАШКО ОРО

ЧЕТВОРКА

ПИПЕРКОВО ОРО

МАЛЕШЕВКА

КОГА СЕ МАЖЕШЕ, ШТО ТИ СЕ ЧИНЕШЕ

СВИТА ВО 12/8

ЖЕТВАРКА

АЈДЕ БОЛНО ЛЕЖИ МОЈТО ЛИБЕ

ДРАЧЕВКА

ПИРИНСКО ПРОЛЕТНО ЦВЕЌЕ

* Оркестрациите за Осоговка, Водарки, Малешевка, Жетварка и Пиринско пролетно цвеќе ги
направи Дарко Илиевски.

Tickets

  • Билет

    Buy tickets

    27-09-2023 Price: 800-1200ден.

Tickets shops

СКОПЈЕ

LITERATURA.MK – EAST GATE MALL
LITERATURA.MK – VERO JUMBO
LITERATURA.MK – ГТЦ ПРИЗЕМЈЕ
LITERATURA.MK – Ул. Македонија
LITERATURA.MK – RAMSTORE MALL
LITERATURA.MK – ТЦ БУЊАКОВЕЦ
LITERATURA.MK – SKOPJE CITY MALL
ЈУГОТОН – ГТЦ 1 кат

ВЕЛЕС

УНИСОН – Благој Ѓорев 9

РАДОВИШ

HALKIDIKI TRAVEL- Партизанска бр. 43

ПРИЛЕП

T.A. БРАН – Пере Тошев 75

СТРУМИЦА

ТА САФАРИ – ул. Благој Јанков Мучето бр. 2
LITERATURA.MK – Благој Јанков Мучето бр. 4

КУМАНОВО

Кафе Бар АГОРА – T.Ц. Гарнизон

МАКЕДОНСКА КАМЕНИЦА

CLIFF OF MOHER PUB – Маршал Тито

БИТОЛА

TOBACCO BROTHERS – Широк Сокак
LITERATURA.MK 2 – Широк Сокак 40

ГОСТИВАР

TOBACCO BNB – ул ЈНА бр.1
ВОНА ПЕТ – ул. Живко Брајковски 15

ТЕТОВО

ГРАНД ТОБАКО – Ул. 29 Ноември бр.107 лок бр.2
ТОБАКО МОНАКО – ул. Илинденска 176

ОХРИД

TA ВИС ПОЈ – Бул. Македонски Просветители бр.1

ПРИШТИНА

RAVE TRAVEL – PRISTINA – Fehmi Agani Street 20
rave-travel.com