ФОЛКОРНО-КЛАСИЧНА СИМБИОЗА

Национална Oпера и Балет, Скопје

21:00

14 Dec

ФОЛКОРНО-КЛАСИЧНА СИМБИОЗА

Event details

Date (start) 14-12-2023
City Скопје
Time (start) 21:00

Event map

ФОЛКОРНО-КЛАСИЧНА СИМБИОЗА

Музичко-сценски спектакл на НУ НАЦИОНАЛНА ОПЕРА И БАЛЕТ И НУ ТАНЕЦ
За прв пат во историјата овие две национални установи, со повеќе од 130
учесници на сцена, ќе прозвучат заедно во симфонизираните антологиоски
кореографии на ТАНЕЦ, „Осоговка„, „Малешевка“, „Жетварка“, „Пиринско
пролетно цвеќе“ и „Водарки“, како и во многу други македонски орски и вокални

мелодии, обмислени во ново раскошно руво.

Диригент: Бисера Чадловска
Концерт – мајстор: Верица Ламбевска
Хор – мајстор: Ѓурѓица Дашиќ

Оркестрациите за Осоговка, Водарки,Малешевка, Жетварка и Пиринско

пролетно цвеќе: Дарко Илиевски

Инспициенти: Љупчо Полизов, Драган Костадиновиќ, Марко Павлевски
Настапува оркестарот, хорот и играорниот кор на  Танец, заедно со

оркестарот и хорот на  Национална опера и балет

Програма:
ОСОГОВКА

(Д. М. Алексов – Ѓ. Димчевски)

ВОДАРКИ

(Б. Велевски / Д. М. Алесков – Ѓ. Димчевски)

КАРАВЛАШКО ОРО
(К. Петровски – ар. Д. Илиевски)

ЧЕТВОРКА

(П. Атанасовски – ар. Д. Илиевски)
ПИПЕРКОВО ОРО
(Т. Огненовски – ар. Д. Илиевски)

МАЛЕШЕВКА

(Ј. Блажевски – С. Митев / В. Терзиски)
КОГА СЕ МАЖЕШЕ, ШТО ТИ СЕ ЧИНЕШЕ
(народна – ар. Д. Илиевски)
СВИТА ВО 12/8

(сплет народни песни – ар. Д. Илиевски)

ЖЕТВАРКА

(Д. М. Алексов – Ѓ. Димчевски)

АЈДЕ БОЛНО ЛЕЖИ МОЈТО ЛИБЕ
(народна – ар. Д. Илиевски)
ДРАЧЕВКА

(народно оро – ар. Д. Илиевски)

Tickets

  • Билет

    Buy tickets

    14-12-2023 Price: 800-1200ден.