ЦЕЛО ТЕЛО TУКА МЕ БОЛИ

Национална Oпера и Балет, Скопје

20:00

08 Apr

ЦЕЛО ТЕЛО TУКА МЕ БОЛИ

Event details

Date (start) 08-04-2024
City Скопје
Time (start) 20:00

Event map

ЦЕЛО ТЕЛО TУКА МЕ БОЛИ

Комедијата “ Цело тело тука ме боли”, си поигрува со актуелните, современи болести на општеството, комбинирајќи ги со проблемите на сите времиња кои го следат односот меѓу доминантна мајка и син единец; врска која се движи од жестоки конфликти до крајно интимни односи во кои доминира малограѓанството на мајката и разгалувањето на синот.

Мајката решава тајно, без знаење на синот, да пишува огласи и да ги залепи околу Кошутњак и Баново брдо дека син и држи часови по математика, за да го раздвижи и да го извлече од апатијата и екстремната депресија во која западнал. Двајцата живеат во голема куќа на Баново брдо. Нивниот татко и сопруг Живан одамна умрел, а двајцата живеат досаден и монотен живот, во неприродна заедница.

Синот не прави ништо, само дува трева и гледа телевизија, тоне во целосна незаинтересираност за животот и за светот надвор. Едно утро во таа куќа влегува млада жена на која и треба настава по математика. Покренува цела низа ситуации кои на крајот, со многу комични пресврти, драматично влијаат на нивните животи. После тоа утро, ништо во нивните животи нема да биде исто.

Делото е создадено врз основа на мотивите од “Лекција” на Ежен Јонеско, и раскажува апсурдна приказна за нашето време, кое, на многу начини, може да се нарече – време на апсурдот.

Иако изгледа речиси дневно-политички актуелна, оваа приказна допира проблеми кои се стари откако постои човекот. Општеството тоне во грев и простатлук, без разлика што одредени делови силно му се спротивставуваат. Публиката ќе ги препознае настаните и ликовите од околината, ќе се смее и исмејува со оние на сцената. Оваа претстава никого не аболицира, сите се виновни, нема невини.

Нам ни останува само да се смееме.

Tickets

  • Билет

    Buy tickets

    08-04-2024 Price: 1200-1800ден.

Tickets shops

СКОПЈЕ

ЛитератураМК East Gate Mall
ЛитератураМК Skopje City Mall
ЛитератураМК Улица Македонија
ЛитератураМК ТЦ Буњаковец
Туристичка агенција ЈК Травел ТЦ Бисер
Бензиска пумпа Макпетрол Влае
Бензиска пумпа Макпетрол Козле
Бензиска пумпа Макпетрол Илинденска

ТЕТОВО

ТОБАКО МОНАКО – ул. Илинденска 176
ГРАНД ТОБАКО – Ул. 29 Ноември бр.107 лок бр.2

ГОСТИВАР

Тобако Вона Пет ул. Живко Брајковски 15

ОХРИД

Туристичкаа агенција Вис Пој Бул. Македонски Просветители бр.1

ПРИЛЕП

T.A. БРАН – Пере Тошев 75

БИТОЛА

ЛитератураМК Широк Сокак 40
TOBACCO BROTHERS – Широк Сокак

КУМАНОВО

Тобако Агора ТЦ Гарнизон T.Ц. Гарнизон

ВЕЛЕС

УНИСОН – Благој Ѓорев 9

РАДОВИШ

HALKIDIKI TRAVEL- Партизанска бр. 43

СТРУМИЦА

LITERATURA.MK – Благој Јанков Мучето бр. 4
ТА САФАРИ – ул. Благој Јанков Мучето бр. 2

ШТИП

City Point Tobacco 1 Кирил и Методиј бр. 20