LITTLE BLUE NOTHING – DOCUMENTARY FILM / IRENA & VOJTĔCH HAVLOVI – CONCERT

Кино Фросина,

19:00

10 Jun

LITTLE BLUE NOTHING – DOCUMENTARY FILM / IRENA & VOJTĔCH HAVLOVI – CONCERT

Event details

Date (start) 10-06-2023
City
Time (start) 19:00

Event map

LITTLE BLUE NOTHING – DOCUMENTARY FILM / IRENA & VOJTĔCH HAVLOVI – CONCERT

Little Blue Nothing / Документарен филм

Музички портрет на Ирена и Војтех Хавлови

Режија: Vincent Moon, Antoine Viviani, Gaspar Claus

Времетраење: 49 минути

 

Чешкото дуо Ирена и Војтех Хавлови (The Havels) има речиси 40-годишна заедничка уметничка кариера и партнерство зад себе. Започнаа да работат заедно во средината на 80-тите како дел од експерименталниот ансамбл Capella Antiqua e Moderna, уникатна асоцијација на музичари чиј репертоар опфаќаше различни стилови на европската класична музика: од ренесансата до современата. Со текот на годините тие минаа низ неколку сопствени развојни фази, патувајќи далеку и широко, низ времето и просторот. Со својот инвентивен и неортодоксен пристап кон историските и модерните композициски техники и интерпретативни процеси, Хавлови развија уникатен и музички автономен јазик кој е тешко, ако не и невозможно, да се дефинира и кој продолжува да расте до ден-денес.

Tickets