Jazz Nutcracker

Македонска Филхармонија, Скопје

20:00

29 Dec

Jazz Nutcracker

Event details

Date (start) 29-12-2021
City Скопје
Time (start) 20:00

Event map

Jazz Nutcracker

Програмата на овој концерт ќе се состои од два дела. Во првиот дел на концертот за
прв пат кај нас ќе биде изведена свитата „Оревокршачка“, односно џез-интерпретации
на балетот „Оревокршачка“ од Петар Илич Чајковски, аранжирани од американскиот
пијанист, композитор и водач на бенд, извонредниот Дјук Елингтон и aмерикански џез
композитор, пијанист, текстописец и аранжер, Били Страјхорн.
Во вториот дел од концертот, на кој ќе бидат изведени џез стандарди од Кол Портер,
Волтер Кент, покрај Биг Бендот и Филхармонија, како солисти ќе настапат најдобриот
македонски машки џез вокал, Џон Илија Апелгрен и секогаш авангардната Sarah Mace,
заедно со The Christmas Girls – женски вокален квинтет. Овој квинтет покрај Сара
вбројува уште четири од најактуелните интерпретаторки на џез музика во моментов –
Калина Велковска, Полина Тасева, Теа Богатинова и Емилија Колоска.
Диригент на концертот ќе биде маестро Џијан Емин.

Tickets