ТУРАНДОТ – ЏАКОМО ПУЧИНИ

Национална Oпера и Балет, Скопје

20:00

01 Mar

ТУРАНДОТ – ЏАКОМО ПУЧИНИ

Event details

Date (start) 01-03-2019
City Скопје
Time (start) 20:00

Event map

ТУРАНДОТ – ЏАКОМО ПУЧИНИ

Турандот е опера во три чина од Џакомо Пучини. Напишана по либретото на Џузепе Адами и Ренато Симони. Текстот се базира на адаптацијата на Фридрих Шилер на драмата Турандот од Карло Гоци. Пучини умира и не ја допишува операта, подоцна таа е завршена од Франко Алфано. Светската премиера се изведува во Миланската Скала на 25 Април 1926 година диригирана од Артуро Тосканини. Операта се извела по музиката на Пучини без дополнувањата на Алфано.

Диригент: Иван Еминовиќ
Асс.Диригент : Катерина Стојковска
Режисер / Сценограф / Костимограф: Џанкарло дел Монако (Италија)
Светло дизајн: Волфганг фон Цубек (Австрија)
Кореограф: Саша Евтимова
Асс. Режисер: Љупка Јакимовска, Трајко Јордановски
Концерт мајстор: 
Асс. Хор-мајстор: Ѓурѓица Дашиќ, Јасмина Ѓорѓеска
Корепетитори: Елена Сиљаноска, Јанинка Невчева, Андреја Наунов

НАСТАПУВААТ:

Турандот: Весна Гиновска Илкова
Калаф: Ѓорги Цуцковски
Лиу: Сандра Митровска
Тимур: Владимир Саздовски
Пинг: Кристијан Антовски
Панг:
Понг: Дејан Стоев
Мандарин: Диме Петров
Алтоум: Марјан Николовски
Хорот, оркестарот и балетски ансамбл на МОБ

Испициенти:  ЉупчоПолизов, Драган Костадиновиќ, Марко Павлевски
Суфлери: Павлина Здравкова, Светлана Георгиева

Tickets

  • Стандарден билет

    Buy tickets

    01-03-2019 Price: 300-400ден.

Tickets shops

all