АНА КАРЕНИНА

Национална Oпера и Балет, Скопје

20:00

19 Mar

АНА КАРЕНИНА

Event details

Date (start) 19-03-2019
City Скопје
Time (start) 20:00

Event map

АНА КАРЕНИНА

 За балетот „Ана Каренина“…

Голем предизвик е да се направи уметничко дело, кое за драматуршка предлошка има двајца Великани на Руската и светска уметност и култура, Лав Николаевич Толстој и Петар Илич Чајковски.

Едено од најпознатите светски литературни дела „Ана Каренина“ од крајот на 19 и во целиот 20 век, претставувало инспирација за многу театарски и филмски креации. Еве го сега пред нас, како инспирација за кореографот Лео Мујиќ и балетскиот амсамбл на Македонската опера и балет. Чајковски во својот прекрасен опус често бил инспириран од делата на руската и светска класика, но никогаш не искористил дело од Толстој. Сепак, за романтична приказна како што е „Ана Каренина“, како најсоодветна се покажа токму неговата музика. (Во нашето кореографско видување, искористение се делови од: Концертот во D-dur за виолина и оркестар, Симфонијата во b-mol, Сентименталниот валцер, Петтата симфонија вo e-mol, Шетстата симфонија во b-mol и Елегијата во g-mol).

Tickets

  • Стандарден билет

    Buy tickets

    19-03-2019 Price: 300-400ден.