СЕВИЛСКИОТ БЕРБЕР

National Opera and Ballet, Skopje

20:00

02 Mar

СЕВИЛСКИОТ БЕРБЕР

Event details

Date (start) 02-03-2024
City Skopje
Time (start) 20:00

Event map

СЕВИЛСКИОТ БЕРБЕР

Диригент: Иван Еминовиќ
Режисер: Урсула Хорнер (Австрија)
Асс.Диригент – Катерина Стојковска
Асс.режисер: Љупка Јакимовска, Трајко Јордановски
Сценограф: Марија Ветеровска
Костимограф: Марија Пупучевска
Концерт мајстор:
Хор мајстор: Ѓурѓица Дашиќ
Корепетитори: ЕленаСиљаноска, Јанинка Невчева, Андреја Наунов, Јордан
Петрушевски

Фигаро: Васко Здравков
Розина: Билјана Јосифов
Гроф Алмавива: Роберто Јачини Вергилиј – Италија
Дон Базилио: Владимир Саздовски
Дон Бартоло: Невен Силјановски
Берта: Соња Пендовска Мадевска
Фиорело: Драган Ампов
Амброзио: Марко Димовски
Камениот човек: Борко Биџовски
Чембало: Елена Сиљаноска

Инспициенти:Љупчо Полизов, ДРаган Костадиновиќ, Марко Павлевски
Суфлер: Невена Георгиева

*времетраење на претставата 150 минути
Синопсис „Севилскиот бербер“
Дејствието од операта се одвива во Севилја. Розина е млада девојка која е
заљубена во грофот Алмавива. Младиот и убав гроф секојдневно пее под
прозорецот на Розина со цел да и се приближи. Но, Розина ја чува стариот доктор
Бартоло, кој сака да се ожени за неа и не и дозволува да излезе од куќата. Фигаро,
личниот бербер на Бартоло, им помага на Розина и Алмавива да се запознаат,
претставувајки го Алмавива како учител по пеење. И додека Фигаро го бричи
Бартоло, Розина и Алмавива се договараат околу својата иднина.

За да ја остварат заедничката љубов, на Розина и Алмавива им помага Фигаро, така
што им носи матичар и сведоци. Во тој момент се одвива венчавката, а стариот
Бартола мора да ја прифати победата на младоста и љубовта.

Tickets

Tickets shops

СКОПЈЕ

ЛитератураМК East Gate Mall
ЛитератураМК Skopje City Mall
ЛитератураМК Улица Македонија
ЛитератураМК ТЦ Буњаковец
Туристичка агенција ЈК Травел ТЦ Бисер
Бензиска пумпа Макпетрол Влае
Бензиска пумпа Макпетрол Козле
Бензиска пумпа Макпетрол Илинденска

ТЕТОВО

ТОБАКО МОНАКО – ул. Илинденска 176
ГРАНД ТОБАКО – Ул. 29 Ноември бр.107 лок бр.2

ГОСТИВАР

Тобако Вона Пет ул. Живко Брајковски 15

ОХРИД

Туристичкаа агенција Вис Пој Бул. Македонски Просветители бр.1

ПРИЛЕП

T.A. БРАН – Пере Тошев 75

БИТОЛА

ЛитератураМК Широк Сокак 40
TOBACCO BROTHERS – Широк Сокак

КУМАНОВО

Тобако Агора ТЦ Гарнизон T.Ц. Гарнизон

ВЕЛЕС

УНИСОН – Благој Ѓорев 9

РАДОВИШ

HALKIDIKI TRAVEL- Партизанска бр. 43

СТРУМИЦА

LITERATURA.MK – Благој Јанков Мучето бр. 4
ТА САФАРИ – ул. Благој Јанков Мучето бр. 2

ШТИП

City Point Tobacco 1 Кирил и Методиј бр. 20