МОЛИТВИ НА МОЕТО ТЕЛО – ПРЕМИЕРА

National Opera and Ballet, Skopje

20:00

20 Dec

МОЛИТВИ НА МОЕТО ТЕЛО – ПРЕМИЕРА

Event details

Date (start) 20-12-2023
City Skopje
Time (start) 20:00

Event map

МОЛИТВИ НА МОЕТО ТЕЛО – ПРЕМИЕРА

Молитви на моето тело
(балетска претстава по повод 100 години од раѓањето на Ацо Шопов)

„Молитви на моето тело“ е балетска претстава (триптих) инспирирана од циклусот поезија со истоимениот наслов на Ацо Шопов по повод одбележување 100 години од раѓањето на поетот.
Последна премиера на НУ. Национална опера и балет за 2023 година и завршен настан со кој се затвора јубилејот повод одбележување 100 години од раѓањето на Ацо Шопов.

Креативен тим:
Идеја за проект и костимограф: Александар Ношпал
Драматург: Соња Здравкова-Џепароска
Кореографи: Ивана Коцевска, Адријана Данчевска, Саша Евтимова
Композитори: Дарија Андовска, Александар Гроздановски, Александар Пејовски
Сценограф: Михалјо Стојановски
Визуелен уметник: Флоријан Чанга (Р. Албанија)
Камера и видеомонтажа на филм: Доријан Миловановиќ
Мултимедија и графички дизајн: Лазе Трипков
Поетско читање: Никола Ристановски
Асистент костимограф: Ангела Богеска
Светло: Јакуп Јакуп, Нино Митевски, Перо Марачков

Балетската премиера „Молитви на моето тело “ е триптих составен од три кореографски едночинки и тоа:
Прва едночинка : Ивана Коцевска на музика на Дарија Андовска,
Втор едночинка: Адријана Давчевска на музика на Александар Гроздановски
Трета едночинка: Саша Евтимова на музика на Александар Пејовски

Tickets