ДАНИ ДИМИТРОВСКА

Македонска Филхармонија, Скопје

20:30

07 Mar

ДАНИ ДИМИТРОВСКА

Детали за настанот

Датум (старт) 07-03-2019
Град Скопје
Почеток 20:30

Мапа на настанот

ДАНИ ДИМИТРОВСКА

Билети

Продажни места

allm

   Македонска Филхармонија,

   01 Jan

   Македонска Филхармонија

   Детали за настанот

   Датум (старт)
   Почеток

   Мапа на настанот

   Македонска Филхармонија

   По цели 73 години од своето постоење, Македонската филхармонија конечно доби свој дом. Нов музички храм кој ќе почне да испишува и нова историја на најстарата национална музичка институција во земјава. Сместена помеѓу Државното музичко-балетско училиште „Илија Николовски-Луј“ и Македонската опера и балет, современата концертна сала изградена по светските стандарди за тоа како треба да изгледа и да функционира простор наменет за симфониски оркестар, е мелем за очите. Нејзиното издигнување значеше и заокружување на толку неопходната музичка и воопшто уметничка димензија на градот.

   Македонската филхармонија е првиот и единствен симфониски оркестар во Република Македонија, а со тоа и единствен постојан репрезент на симфониското творештво на македонската музичка сцена. Во последната декада особено, оваа институција го подмлади оркестарот и со тоа внесе нов елан и ентузијазам и силна желба за работа. Денес, звукот е издигнат на високо квалитативно скалило, а својата програма редовно ја збогатува со комплексни и нови, современи дела, кои се предизвик и за светските симфониски оркестри. Инвентивниот и креативен репертоар е во баланс со традиционалните музички вредности и токму тоа ја привлекува публиката, особено новите генерации на слушатели.

   Билети