Дивље Јагоде

Handball field Bitola, Bitola

21:00

21 Jul

Дивље Јагоде

Event details

Date (start) 21-07-2021
City Bitola
Time (start) 21:00

Event map

Дивље Јагоде

Не ги пропуштајте Дивите Јагоди во регионот.

Ретко кој бенд, без оглед на стилската и територијалната ориентација, успешно поминал исто толку тестови колку што помина групата Диви јагоди. Фактот дека постои бенд на Западен Балкан кој продал милиони плочи, со музика што стилски имплицира “hard” & “heavy”, звучи скоро невозможно.

„Јагоде“, чија кариера датира од ’78 година, остави траен белег во дискографијата, но и во урбаната култура, благодарение на песните со кои се идентификуваат, и новите и идните млади генерации, и низ генерациите пред нив. Понекогаш се чини дека ниту една забава, ниту една започната или завршена љубов не е можна без песни како Jedina Moja, Krivo je more, Ne zelis kraj, Kako si topla I mila, Zauvek tvoj, Ne zelis kraj, Marija…

На ист начин, тешко е да се замисли рок-собир, митинг, слушање или концерт без песни како Motori, Divlje jagode, Auto stop, Šejla, Kap po kap, Let na drugi svijet …

Со дванаесет студиски албуми, стотици песни, десетици класични хитови, илјадници концерти, милиони продадени плочи од Wild Strawberry денес, тие ги преминуваат границите и времето, затоа што обожавателите ги следат со иста возбуда денес, како и во раните осумдесетти.

Зеле Липовача е столб на бендот, автор и музичар, но исто така и неизбежна константа на „Диви јагоди“, чии соло гитари не се слушаат, туку се пеат.

Зеле е карактеристичен уметник, гитарист, композитор и продуцент, кој го приближи Западот кон Истокот со Јагоде, и го донесе духот на источната мистика и балканскиот шарм на Запад, и со своите песни и гитара отвори многу врати.

Tickets