ПАРТИЈА РЕМИ

Dramski Theatre, Skopje

20:00

31 Oct

ПАРТИЈА РЕМИ

Event details

Date (start) 31-10-2020
Location Dramski Theatre
City Skopje
Time (start) 20:00

Event map

ПАРТИЈА РЕМИ

Партија реми
Автор: Доналд Ли Кобурн
Режија: Виолета Џолева

Драмскиот текст „Партија реми“ од американскиот драмски автор Доналд Ли Кобурн, 1978 година ја добива Пулицеровата награда за најдобар драмки текст а актерите кои ги играле улогите за најдобри актери таа сезона на њујоршката сцена.

Еден човек и една жена во својата Трета доба, како штитеници на Дом за стари лица, преку играњето карти се запознаваат, остваруваат посебно пријателство и поврзаност.
Додека трае партијата карти која станува повод но не и причина за средба, тие ги раскажуваат своите животи, згоди и незгоди… понекогаш тажни, некогаш комични…
Гледачот може да ја почувствува искрата на животот што како кандилце гори во нив но и сознанието дека животот минува за секого и секогаш. А секое ново “делење на картите“ станува метафора за шансите што во животот ги користиме или не!

Трагикомичните ситуации во кои ке се најдат двајцата фанатични играчи на реми понекогаш наликува на арена во која се игра “игра за живот или смрт“, а публиката ужива следејќи ги и препознавајќи се.

Tickets

  • Стандарден билет

    Buy tickets

    31-10-2020 Price: 300ден.