AAA Taksirat 2.0

Taksirat 2.0

Festival details

Date (start) 01-01-2018
Date (end) 08-12-2018

Taksirat 2.0

Првото издание на ТАКСИРАТ се одржа во 1999 година и од тогаш овој уникатен фестивал сè уште се одржува секоја година и сè уште има исклучително значајна улога во изградбата на „ново“ и подобро Скопје преку различни аспекти и пристапи на контра-културата. И покрај тоа што денес на сцената на Таксират настапуваат големи светски и регионални музички ѕвезди, фестивалот сè уште успева да не премине во класичен комерцијален меинстрим настан и успева да го задржи својот оригинален имиџ со тоа што сè уште е цврсто заснован на темелите од своите почетоци односно идеалите и вербата во значењето на контра-културата.

Таксират Фестивал создаден со намера да го изрази револтот и незадоволството од културниот живот и музичката сцена во Македонија во тоа време, започна како мал фестивал (300 – 400 посетители) кој промовираше популарни музички артисти и групи од просторите на поранешна Југославија. Имено, зборот „таксират“ е стар турски збор кој во превод значи „судбина“, и тоа најчесто во негативен контекст како „лоша среќа“,„ несреќа“…  Денес пак, Таксират е високо-професионален настан на кој гостуваат светски познати музички ѕвезди и настан кој привлекува повеќе од 10.000 посетители од целиот регион само за главната фестивалска вечер. Преку своето одржување фестивалот на уникатен и својствен начин нè научи и покажа дека ’лошото искуство’ (таксират ☺ ) секогаш има и свои добри страни – нè тера да размислиме што може да направиме за да ги подобриме нештата, да научиме нови нешта, да работиме и да споделуваме искуства и доживувања, бидејќи токму на тој начин, преку постојаниот развој и споделување (на идеи, искуства, достигнувања, добра) животот добива смисла, цел и значење…

Festival tickets

 • Рамбо Амадеус

  Buy ticket

  Регуларен билет, 03-12-2018, Price: 500den.

 • At the Gates

  Buy ticket

  VIP билет, 04-12-2018, Price: 700den.

 • Mando Diao

  Buy ticket

  , 08-12-2018, Price: 600den.