THE RUMBA KINGS – DOCUMENTARY FILM

Кино Фросина,

20:00

03 Jun

THE RUMBA KINGS – DOCUMENTARY FILM

Event details

Date (start) 03-06-2022
City
Time (start) 20:00

Event map

THE RUMBA KINGS – DOCUMENTARY FILM

The Rumba Kings / Документарен филм

Режија: ALAN BRAIN

Времетраење: 94 минути

The Rumba Kings ја воспева епската потрага по конгоанската румба. Тоа е музиката што му помогна на Конго да се бори против колонијалното угнетување, да се ослободи и да создаде нов идентитет. Во 1950-тите, кога Демократска Република Конго беше белгиска колонија, цела една генерација тамошни музичари ги спои традиционалните африкански ритми со афро-кубанската музика, создавајќи го возбудливиот бит на конгоанската румба. Звук што ќе го однесе Конго до неговата независност и ќе го вооодушеви целиот африкански континент со својот заразен грув, хипнотизирачки гитари и пријатни вокали. The Rumba Kings содржи музика од Franco Luambo & OK Jazz, Grand Kallé & African Jazz и Docteur Nico & African Fiesta Sukisa. Rumba Kings не е само музичко патување, туку и емотивно искуство за тоа како музиката може да ги урне бариерите, да ги залечи раните и да донесе надеж.

Tickets