OFFest 2020 – SILVIA PEREZ CRUZ presents Farsa

Македонска Филхармонија, Скопје

20:00

03 Nov

OFFest 2020 – SILVIA PEREZ CRUZ presents Farsa

Event details

Date (start) 03-11-2020
City Скопје
Time (start) 20:00

Event map

OFFest 2020 – SILVIA PEREZ CRUZ presents Farsa

SILVIA PEREZ CRUZ – вокал, гитара

Извонредната каталонска пејачка Sílvia Pérez Cruz, еднакво позната во џез, фадо и во фламенко круговите, со текот на годините прерасна во исклучителен музички раскажувач. Растела во музичко семејство, изучувајќи џез пеење, пијано и саксофон. За време на студиите во Барцелона, заедно со три пријателки, ја формира фламенко групата Las Migas, којашто добива сериозно внимание и огромна популарност низ цела Шпанија. Нејзината соло кариера започнува на 27-годишна возраст, компонирајќи своја музика и развивајќи индивидуален стилски израз. Пее претежно на шпански, каталонски и португалски, а има соработувано со музичари како Joan Manuel Serrat, Jorge Drexler, Natalia Lafourcade, Gino Paoli, Javier Colina, Hamilton de Holanda, Rocío Molina, Toquinho и многу други. Има снимено 6 албуми, од кои два станаа „златни“, 11 de Novembre и Granada. Таа, во исто време, редовно пишува музика за филм, театар и танцова продукција, за што има добиено бројни награди. Се чини дека постои консензус околу една работа кога станува збор за нејзините настапи: без разлика дали пее свои песни или преработки, нови или стари композиции, на овој или оној јазик, на сцената секогаш на крајот доминира еден јазик – јазикот на емоциите.
Новиот проект на Silvia, „Farsa“, претставува песни што таа ги напиша во содејство со други уметници и различни уметнички дисциплини: театар, филм, танц, сликарство, фотографија, поезија. Последните примери (сите од 2018) ги наоѓаме во филмот „La noche de 12 años“ (Дванаесетгодишна ноќ), оригиналната музика за делото „Grito Pelao“ со танчерката Rocío Molina и нејзините композиции за драмата „Cyrano“ со Lluís Homar. Во духот на ваквиот интердисциплинарен дијалог и воедначеност со целиот проект, значајна е и поврзаноста на фотографијата и песните. Silvia исто така го дава и својот лик за потребите на артистичкиот мејкап, нејзиното лице служи како сликарско платно, директно инспирирано од музиката.

www.silviaperezcruz.com

Tickets