ARETHA FRANKLIN AMAZING GRACE (премиера)

Кино Фросина,

20:00

18 Oct

ARETHA FRANKLIN AMAZING GRACE (премиера)

Event details

Date (start) 18-10-2021
City
Time (start) 20:00

Event map

ARETHA FRANKLIN AMAZING GRACE (премиера)

Documentary concert film (USA,2018)

Realised by:
Alan Elliott
with original 1972 Warner Bros. footage

Production company:
Al’s Records & Tapes Production

Producers:
Alan Elliott, Joe Boyd, Rob Johnson, Chiemi Karasawa,
Sabrina Owens, Jerry Wexler, Tirrell D. Whittley, Joseph Woolf

Starring:
Aretha FranklinJames Cleveland, Alexander Hamilton
and The Southern California Community Choir

Runtime: 87min

Amazing Graceе извонредниот концертен филм на Aretha Franklin кој го документира враќањето на кралицата на соулот во госпел музиката во 1972 години, со двата легендарни настапи, придружена од хор, во една баптистичка црква во  Вотс, Лос Анџелес.Таму каде таа го снимаше истоимениот албум, Amazing Grace, кој стана најдобро продаваната госпел плоча во музичката историја а ја доби и Греми наградата. Материјалот за филмот го сними режисерот Sydney Pollack, но тој заврши во магацините на Warner Brothers, следејќи низа технички и проблеми со легалитетот, вклучувајќи ги и оние што го создаваше и самата Арета. Подоцна, кога продуцентот  Alan Elliott ги обезбеди правата за него, филмот конечно ја доживеа вистинската продукција и беше комплетиран. Сепак, музичките сладокусци чекаа речиси половина века за да ги видат фасцинантните изведби на Арета, кои се сметаат за неспоредливи со било што слично во музиката, и кои “привелегираната“ публика во црквата во далечната 1972 ја доведоа во екстаза. Дозволата за прикажувањето на филмот стигна по смртта на Арета, од нејзинито семејство.

Tickets