Улица

National Opera and Ballet, Skopje

20:00

20 Dec

Улица

Event details

Date (start) 20-12-2021
City Skopje
Time (start) 20:00

Event map

Улица

“Улица” е музичко сценски перформанс инспириран според мотивите на повеста “Улица” од Славко Јаневски.
Оваа уметничка креација е мултимедијално толкување на творештвото на Славко Јаневски и негово толкување во денешнината.
Видео 3д мапинг сторијата е илустрирана и превземена од истоимениот стрип на Матеј Богдановски “Улица” кој воедно е и сценарист.
Во музичкиот дел свој придонес дава Џијан Емин, кој од селекција на неколку вонвременски песни на Славко Јаневски создава сосема поинаков пристап и кохезија помеѓу книжевната поезија и музичките стилови.

Публиката ќе има единствена можност да проникне во уметничкиот свет на Славко Јаневски, толкуван од новата генерација на  домашни уметници.

Продукција Кино Филм

-Режија:филип Херин
-Сценарио: Матеј Богдановски
-Актери: Златко Митревски и Петар Стојанов
-музика: Џијан Емин
-кореографија: Олга Панго
-анимации/3дмапинг: Зоран Чаневски
-сценографија: Никола Стрезовски
-костимографија: Нита Муча

Бенд:
Џијан Емин – вокал, гитара, клавијатури
Драган Гиновски – гитара
Георги Шарески- гитара
Дарко Мучев – бас гитара
Гоце Стевковски – тапани

Хор:
1.Калина Велковска
2. Емилија Колоска
3. Елена Васова
4. Дина Јашари
5. Минела Богдановиќ
6. Наташа Миха
7. Агни Авшар
8.Мартина Нанеска
*проектот е поддржан од Министерство на култура на РСМ

Tickets