Loading Events
  • This event has passed.
December 22, 2017 @ 8:00 pm - 11:00 pm
300ден

Турандот е опера во три чина од Џакомо Пучини. Напишана по либретото на Џузепе Адами и Ренато Симони. Текстот се базира на адаптацијата на Фридрих Шилер на драмата Турандот од Карло Гоци. Пучини умира и не ја допишува операта, подоцна таа е завршена од Франко Алфано. Светската премиера се изведува во Миланската Скала на 25 Април 1926 година диригирана од Артуро Тосканини. Операта се извела по музиката на Пучини без дополнувањата на Алфано.

Диригент: Бисера Чадловска
Асс.Диригент : Катерина Стојковска
Режисер / Сценограф / Костимограф: Џанкарло дел Монако (Италија)
Светло дизајн: Волфганг фон Цубек (Австрија)
Асс. Режисер: Трајко Јордановски, Љупка Јакимовска
Концерт мајстор:
Асс. Хор-мајстор: Ѓурѓица Дашиќ, Јасмина Ѓорѓеска
Корепетитори: Елена Сиљаноска, Јанинка Невчева, Андреја Наунов

НАСТАПУВААТ:
Турандот: Весна Ѓиновска Илкова
Калаф: Ѓорѓи Цуцковски
Лиу: Славица Галиќ Петровска
Тимур: Владимир Саздовски
Пинг: Кристијан Антовски
Панг: Дарко Нешовски
Понг: Дејан Стоев
Мандарин: Диме Петров
Алтоум: Марјан Николовски

Хорот, оркестарот и балетски ансамбл на МОБ

Испициенти:  Мирче Стојчевски, ЉупчоПолизов, Драган Костадиновиќ
Суфлери: Павлина Здравкова, Светлана Георгиева

Buy Tickets Online